Aantal verplichte toolboxen VCA1Toolboxen of toolbox-meetings zijn simpelweg synoniem voor ‘veiligheidsoverleg’ waarin meestal veiligheidsinstructies centraal staan. Met name binnen de VCA-norm zijn toolboxen een belangrijk onderwerp. Bij CertificeringsAdvies Nederland krijgen we met regelmaat de vraag gesteld ‘Wat is het aantal verplichte toolboxen bij VCA* ster?’. In dit artikel geven we antwoord op die vraag en leggen we tevens kort uit hoe toolboxen bij VCA-1 ster kunnen bijdragen aan verbetering van je organisatie.

De toolbox binnen VCA* ster

Toolboxmeetings, of VGM-overleg, zijn bedoeld om de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers te bevorderen en gedachten uit te wisselen omtrent VGM-zaken. Er dient namelijk continu aandacht te zijn voor VGM binnen het bedrijf met als doel om de motivatie voor VGM te bevorderen. Dit betekent dus ook dat tijdelijke medewerkers, zoals ZZP’ers, inhuurkrachten en stagiairs, hierbij aanwezig dienen te zijn.

Wil je meer lezen over de toolboxmeeting? Lees dan het artikel: ‘Een toolboxmeeting organiseren: waarom en hoe doe je dat?’

Wat doe je dan precies in een toolboxmeeting? In een toolboxmeeting bespreek je relevante VGM-onderwerpen, wijzigingen in VGM-regels en voorschriften en relevante aandachtspunten uit onderzoeken van VGM-incidentmeldingen en werkplekinspecties.

Cursussen en trainingen op gebied van veiligheid

Bij de CAN Academy bieden we een breed aanbod aan arbo- & veiligheidscursussen en trainingen aan. Bekijk het aanbod op onze website of informeer gerust naar de mogelijkheden.

BEKIJK AANBOD
Incompany opleiding

Aantal verplichte toolboxen bij VCA 1 ster?

In de ‘oude’ VCA-norm (VCA 2008/5.1) was geen duidelijke verplichting benoemd tot het organiseren van toolboxmeetings voor VCA 1-ster bedrijven. Wel diende in principe minimaal eenmaal per jaar VGM-instructies gegeven of herhaald te worden. In de ‘nieuwe’ VCA-norm (VCA 2017/6.0) die vandaag de dag wordt gehanteerd is de verplichting om één keer per kwartaal toolboxmeetings te houden opgenomen. Het komt er op neer dat het aantal verplichte toolboxen bij VCA1 dus vier keer per jaar is.

Lees ook het artikel: Het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag in de nieuwe VCA 2017/6.0 norm

Andere verplichtingen

Daarbij is het ook goed om te weten dat het geven (en herhalen) van VGM-instructies een vereiste is vanuit de Arbeidsomstandighedenwet voor bedrijven die medewerkers risicovolle werkzaamheden laten uitvoeren.

Meer lezen over de VCA-norm? Download dan geheel vrijblijvend ‘De Informatiegids VCA’.

Een andere vereiste vanuit de norm is dat vanuit de top van de organisatie ook betrokkenheid met VGM aangetoond dient te worden richting de organisatie. Dit kan ook door de operationeel directeur toolboxmeetings bij te laten wonen of te laten houden, zodat medewerkers het belang vanuit de top van de organisatie ervaren.

Ondersteuning nodig bij toolboxen?

Het aantal verplichte toolboxen als VCA1 bedrijf is vier keer per jaar. Ga je voor het eerst toolboxmeetings organiseren of ben je benieuwd naar verbetermogelijkheden of juist naar ondersteuning bij de implementatie van VCA? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag op weg.

Een andere mogelijkheid is het volgen van een training op het gebied van Arbo & Veiligheid. Bij de CAN Academy hebben we diverse toolboxen beschikbaar en ook bieden we diverse trainingen en opleidingen aan zoals de cursus VCA of Veiligheidsbewustzijn training. Meer informatie? Vraag gerust naar de mogelijkheden.

NEEM CONTACT OP

Arbo en veiligheidstrainingen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl