VCA trainingen CAN AcademyRecent kwam het bericht naar buiten dat blijkt dat jongeren en buitenlandse werknemers die aan de slag willen in de bouwsector bovengemiddeld vaak zakken voor het VCA-examen dat tegenwoordig steeds vaker geëist wordt door werkgevers (bron: www.dagelijksestandaard.nl). Het slagingspercentage onder jongeren en buitenlandse werknemers ligt namelijk 20% lager dan bij andere doelgroepen. De examenbureaus geven aan dat vier tot vijf keer zakken geen uitzondering is. In dit artikel vertellen we meer over de redenen achter dit lage slagingspercentage en geven we drie tips om de kans op slagen voor het VCA-examen te verhogen.

Wat is een VCA-diploma?

Alvorens we inzoomen op de redenen achter het lagere slagingspercentage voor VCA-examens onder jongeren en buitenlandse werknemers, vertellen we nog even kort wat VCA ook weer precies inhoudt. VCA staat voor Veiligheid- Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Bedrijven kunnen middels een VCA* of VCA** bedrijfscertificering aantonen dat zij veiligheid binnen hun bedrijf serieus nemen. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Steeds meer bedrijven gaan daarom aan de slag met het behalen van bijvoorbeeld een VCA-certificering om ongevallen te voorkomen.

Artikel tip: Het verschil tussen VCA* en VCA** voor jouw bedrijf

Alle werknemers, inclusief uitzendkrachten en stagiaires, die binnen de scope van de VCA-certificering werkzaam zijn in een VCA-gecertificeerd bedrijf, dienen in het bezit te zijn van een VCA Basis certificaat. Die verplichting geldt ook voor nieuwe medewerkers; van hen wordt verwacht dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat hebben behaald. Als werknemer dien je dus basiskennis te hebben van veiligheid en dat moet je kunnen aantonen met de juiste papieren. Om in het bezit te komen van die papieren, kun je bijvoorbeeld een VCA-Basis cursus volgen en het VCA-Basis examen afleggen.

Artikel tip: Lees ook het artikel ‘Voor wie is VCA-persoonscertificering verplicht?’.

Waarom is het slagingspercentage voor VCA-examens onder jongeren en buitenlandse werknemers zo laag?

De belangrijkste reden voor het lage slagingspercentage bij VCA-examens onder jongeren en buitenlandse werknemers is de taal. Het blijkt dat jongeren met een taalachterstand doorgaans niet slagen voor het VCA-examen en dat ook voor buitenlandse werknemers met name de taal de grootste barrière is. Een tweede belangrijke oorzaak is een slechte voorbereiding voor het VCA-examen. Uiteraard speelt de werkgever daar ook een rol in. Veel kandidaten die gezakt zijn voor het examen geven aan dat ze vanuit de werkgever te weinig tijd hebben gekregen om zichzelf voor te bereiden op het examen.

Wat daarnaast veel invloed heeft op het lage slagingspercentage onder deze doelgroepen is het feit dat in 2017 de vraagstelling bij de VCA-examens is veranderd. De vragen zijn nu namelijk veel meer gericht op het toepassen van de theorie in praktijksituaties. De helft van de vragen bestaat daarom uit casussen. Het gevolg van deze vernieuwde examenopzet is dat de kandidaten veel meer dan eerst aan moeten kunnen tonen dat zij de opgedane kennis toe kunnen passen in werksituaties. Die opzet, gecombineerd met de taalachterstand waarmee jongeren en buitenlandse werknemers kampen, maakt het examen veel complexer. Kandidaten begrijpen, vanwege de taalachterstand, veel minder goed dan eerst wat er bedoeld wordt en dat vormt een groot struikelblok.

3 tips voor het verhogen van de slagingskans bij een VCA-examen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren. Op onze CAN Academy bieden we allerlei trainingen en opleidingen aan op het gebied van veiligheid. Zo ook VCA-cursussen en VCA-examens. Linda Groenendaal, al jarenlang opleidingscoördinator en -adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland, geeft hieronder een drietal handige tips die je als bedrijf toe kunt passen om ervoor te zorgen dat de kans dat je medewerkers slagen voor het VCA-examen toeneemt.

Tip 1: Bereid je personeel goed voor op een VCA-examen

vca voor bedrijvenZoals eerder genoemd komt uit recente berichtgevingen rondom het lage slagingspercentage (bron: www.dagelijksestandaard.nl) onder jongeren en buitenlandse werknemers naar voren dat kandidaten slecht zijn voorbereid op het VCA-examen. Veel kandidaten die gezakt zijn voor het examen geven zelfs aan dat zij vanuit hun werkgever te weinig voorbereidingstijd hebben gekregen. Een andere veelgehoorde reden is dat de werkgever de kandidaten niet voorzien heeft van de juiste begeleiding.

Het advies van Linda Groenendaal aan bedrijven is om hun personeel voldoende te begeleiden op weg naar een VCA-examen. Linda: “Het is geen kwestie van kandidaten aanmelden voor een examen en maar op examen blijven sturen tot ze het halen. Mijn advies is om werknemers allereerst aan te melden voor een VCA-cursus. Dat kan via open trainingen, maar vanaf 4 personen is ook een incompany training op de bedrijfslocatie al mogelijk. Vervolgens is het belangrijk dat je als werkgever je personeel goed begeleidt en stimuleert. Je dient als werkgever tijd en ruimte vrij te maken voor die begeleiding, maar dient daarnaast ook jouw personeel voldoende tijd te geven om zich voor te kunnen bereiden op het examen. Wat daarbij bijvoorbeeld al helpt is om je medewerkers aan te sporen om proefexamens te maken, zodat ze goed zijn voorbereid op het uiteindelijke VCA-examen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om losse vouchers aan te schaffen voor proefexamens. Je krijgt daarna een score per onderdeel, zodat je ziet welke onderdelen je nog niet goed beheerst. Een soort studieadvies rolt er uit eigenlijk, zodat je gerichter kunt studeren voor het echte examen.”

Incompany training op maat? Vraag een offerte aan!

Wil jij jouw werknemers een VCA-Basis certificaat laten halen? Denk dan eens aan een Incompany training op jouw bedrijfslocatie, inclusief examen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

VRAAG OFFERTE AAN
Contact CertificeringsAdvies Nederland

Tip 2: Kies voor een oplossing op maat

Linda vervolgt haar verhaal: “Wat veel bedrijven niet weten is dat er verschillende mogelijkheden zijn om een VCA-Basis certificaat te behalen. Ik noemde eerder al de mogelijkheid voor open trainingen en dat je als bedrijf kunt kiezen voor een incompany training, vanaf 4 personen, op maat. Maar bijvoorbeeld ook e-learning VCA behoort tot de mogelijkheden. Daarbij kun je het moment van studeren zelf uitkiezen. Wanneer je voor een reguliere VCA-cursus kiest, dan krijg je via de CAN Academy voorafgaand aan de cursus je boeken tijdig toegestuurd, zodat je jezelf alvast kunt verdiepen in de theorie. Dat draagt bij aan een goede voorbereiding. In feite zijn er allerlei combinaties mogelijk.

Bij de CAN Academy bieden we bovendien de VCA-trainingen en VCA-examens in allerlei verschillende talen aan, waardoor het voor met name buitenlandse werknemers veel makkelijker is om alles te volgen en het examen af te leggen in de door hun gewenste taal. Het hoeft niet altijd in het Nederlands of Engels; ook andere talen behoren tot het aanbod. Wat daarnaast bij B-VCA nog een extra mogelijkheid is, zeker als er problemen met de taal of lezen zijn, is een voorleesexamen. Het examen wordt dan via CBT met PC of Tablet afgenomen. Het B-VCA examen kan afgenomen worden in bijna alle EU-talen en kan daarnaast eventueel gecombineerd worden met een groepsexamen binnen een bedrijf.

Kortom, zoals hierboven te lezen is, er is van alles mogelijk. Wanneer je als cursist of bedrijf niet helemaal goed weet wat het beste bij je past, adviseer ik om gerust eens vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van passend advies. Uit onze jarenlange ervaring blijkt namelijk dat een oplossing op maat die past bij de kandidaten vaak succesvoller is.”

Tip 3: Kies voor een partner die je ontzorgt

can academy duodeals kortingLinda noemde het bij tip 2 al een beetje; wanneer je als organisatie kiest voor een partner, zoals CertificeringsAdvies Nederland, dan krijg je een passend opleidingsaanbod op maat voor jouw personeel. Dat is echter nog niet alles, want wanneer je kiest voor een samenwerking rondom VCA-trainingen en -examens, dan word je ook volledig ontzorgt. Linda Groenendaal: “Wanneer je bij de CAN Academy een training en/of examen boekt, dan verzorgen wij het hele traject voor je. Zo nemen we je allerlei zaken uit handen. We stemmen bijvoorbeeld de wensen met elkaar af, we melden kandidaten tijdig aan voor het examen en we zorgen o.a. voor pasjes na het behalen van het certificaat.”

Bovenstaande is, zeker met de ontwikkelingen die in 2019 gaan komen, geen overbodige luxe. Linda: “Vanaf 2019 wordt het voor buitenlandse werknemers moeilijker om een VCA-examen te behalen. Dat komt omdat talen zoals Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks niet meer onder de standaardtalen vallen. Doordat deze talen dus geen basis status meer hebben, stijgen de kosten van een dergelijk examen aanzienlijk. Met het oog op die kosten is het nog belangrijker dat de kandidaten goed zijn voorbereid, zodat de kans groter is dat ze de eerste keer direct al slagen.

Wat verder nog gaat veranderen is dat de bovenstaande examens vanaf 2019 al 10 werkdagen voorafgaand aan het examen aangemeld dienen te worden. Voorheen kon dit tot een dag van tevoren. En de exotische talen zoals Deens, Ests, Fins, Lets, Maltees, Noors, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds krijgen een aanmeldtermijn van zelfs 20 werkdagen. Met deze aankomende ontwikkelingen is het voor bedrijven handig dat ze een partner hebben die hen hierin begeleidt en ontzorgt. CertificeringsAdvies Nederland kan die partner voor je zijn.”


Het VCA aanbod van de CAN Academy

VCA training

De CAN Academy biedt diverse VCA-trainingen en -examens aan zoals onder andere:

Ook anderstalige trainingen en examens

Dat is nog niet alles. Bij de CAN Academy kun je de VCA-trainingen en -examens ook in andere talen volgen. Hieronder een greep uit het anderstalige VCA-aanbod (wijzigingen onder voorbehoud):

  • Via de CAN Academy kun je al vanaf 4 personen een VCA-Incompany training op locatie boeken. Deze wordt verzorgd in het Duits, Engels, Pools, Roemeens, Hongaars, Litouws, Bulgaars en Arabisch.
  • Ook open trainingen in andere talen behoren tot de mogelijkheid. Hieronder vallen Bulgaars, Hongaars, Litouws, Pools en Roemeens. Ook Engels, Duits en Arabisch staan op de planning. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden.
  • De e-learning VCA-basis en VCA-VOL zijn beschikbaar in het Engels. Binnenkort komt ook de VCA-basis in de Poolse taal uit.
  • Wanneer je een VCA-examen af wilt leggen, dan kan dat in de volgende talen:
B-VCA VOL-VCA Vil-VCU
Nederlands Nederlands Nederlands
Engels Engels Engels
Duits Duits
Frans Frans
Pools
Portugees
Turks
Arabisch
Roemeens
Spaans
Italiaans


Wil je passend advies op maat?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het behalen van een VCA-certificering voor je medewerkers? Of wil je graag passend advies op maat voor jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag:

NEEM CONTACT OP


CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl